Sağlık

Talasemi hastalarına müzik dinletisi

TALASEMİ HASTALARINA MÜZİK DİNLETİSİ YAPILDI  

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Talasemi Ünitesi,  “ 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü” kapsamında farkındalığı arttırmak adına sağlık tesisinde tedavi gören hastalara moral etkinliği düzenledi. Sağlık çalışanlarından oluşan koro,  ünitede müzik dinletisi sunarak hastaların güzel bir gün geçirmelerini sağladı. ‘Farkındayız birlikte güçlüyüz ‘ sloganıyla başlatılan etkinlikte hastalar, müzik eşliğinde keyifli anlar yaşadı. Günün anlam ve önemine binaen bir açıklama yapan Ünite Sorumlusu Hemşiresi Cem Sara; “ Talasemi Ünitesinde görev yapan sağlık çalışanları olarak bugün hastalarımıza onların yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istedik ve böyle bir organizasyon yapma kararı aldık. Burada hastalarımızın her biriyle aile gibi olduk. Sağlık için vermiş oldukları her mücadelelerinde yanlarında olmaya ve onlara destek vermeye devam edeceğimizi hatırlatmak istedik” dedi.  
Hematoloji Uzmanı Dr. Fadime Nurcan Alhan ise konuşmasında Talasemi hastalığına dikkati çekti. Uzm. Dr. Alhan,”   Talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere kalıtsal kan hastalıkları ülkemizde ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Genellikle Akdeniz bölgesinde görülmekte ve genetik faktörlerle nesilden nesile geçebilmektedir. Talasemi taşıyıcısı olan anne ve babanın çocuklarının dörtte birinde (%25 olasılıkla) talasemi hastası olabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde talasemi taşıyıcılığı olan bireylerin belirlenmesi için evlilik öncesi tarama programları yürütülmektedir. 
Erken yapılan testlerle önlem alınabilen ve kalıtsal bir kan hastalığı olan Talasemi hastalığı evlilik öncesi kan sayımları kontrolü, taşıyıcıların tespit edilmesi ve bilgilendirilmesiyle sıklığı azaltılabilmektedir. Anne ve babadan çocuğa geçen, 3 - 4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren ciddi bir kan hastalığı olan Talasemi rahatsızlığının belirtileri ise;” Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer- dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, kafa kemiğinden başlayarak kemiklerde değişikliktir. Talasemi Ünitemizde şuan 23 hastamıza hizmet vermekteyiz. Hastalarımız 15-21-30 günde bir Eritrosit süspansiyonu transfüzyonu almaktadırlar. Bu yüzden halkımızdan düzenli kan bağışı yapmalarını rica ediyoruz. Talesemi hastalarımız için kan bağışları önem arz etmektedir “ifadelerine yer verdi.